Colostrum waarom is het zo belangrijk voor je baby?

Wat is colostrum?

Colostrum is de eerste moedermelk die je pasgeboren baby binnen krijgt na zijn geboorte. Het heeft een gelige kleur en is dikker dan gewone moedermelk. Dit komt doordat het een zeer hoge concentratie voedingstoffen en eiwitten bevat, maar juist weinig vet en suikers (lactose). Je kindje kan dit makkelijk verteren, wat prettig is voor zijn nog onrijpe maagdarmstelsel.

De samenstelling van colostrum bevat alles wat je kindje in de eerste dagen buiten de baarmoeder nodig heeft om te overleven. Het beschermt hem tegen infecties en stimuleert de ontwikkeling en groei van zijn nog onrijpe organen en maagdarmstelsel.

De functie van colostrum

Colostrum wordt ook wel vloeibaar goud genoemd, omdat het je baby veel voordelen en bescherming biedt.

Colostrum:

  • Bevat alle voedingstoffen die je baby nodig heeft. Het maagdarmstelsel van je baby is vlak na de geboorte nog niet volgroeid en zijn maag is nog klein. Colostrum bevat alle voedingstoffen, vitaminen en mineralen in zo’n hoge concentratie dat je kindje maar een paar druppels nodig heeft om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen.
  • Beschermt je kindje tegen infecties. Het immuunsysteem van je baby is nog niet volledig ontwikkeld. Colostrum bevat afweerstoffen die je kindje beschermen tegen infecties. Ook bevat het probiotica die ervoor zorgen dat de bacterien die je kindje wel nodig heeft in zijn darmen terechtkomen.
  • Werkt laxerend. De eerste ontlasting van je baby ,meconium kan taai zijn. Colostrum maakt het iets zachter, waardoor je baby het er makkelijker uitpoept. Daarnaast helpt het laxerende effect de lever met afvoeren van afvalstoffen. Dit vermindert de kans op geelzucht.
  • Stimuleert de rijping en groei van organen. Je kindje is al flink gegroeid in je baarmoeder, maar niet al zijn zintuigen en organen zijn al helemaal ontwikkeld. Colostrum bevat verschillende enzymen en groeifactoren die de rijping van organen en ontwikkeling van zintuigen stimuleert.

Colostrum tijdens de zwangerschap

Al tijdens de zwangerschap bereiden je borsten zich voor op de komst van je kindje. Er wordt extra klierweefsel aangemaakt om je baby straks van voldoende voeding te voorzien. Je borsten kunnen in deze periode flink groeien en wel 150 tot 500 gram zwaarder worden. Het hebben van pijnlijke borsten is dan ook een van de eerste zwangerschapssymptomen.

Vanaf ongeveer de tweede helft van je zwangerschap kunnen je borsten beginnen met het produceren van de eerste moedermelk, colostrum.

Hierdoor kan er tijdens de zwangerschap al wat melk uit je borsten lekken. Meestal gebeurt dit in de laatste weken van je zwangerschap, maar het is al mogelijk vanaf het tweede trimester.

Zijn jouw borsten nog niet gegroeid? Maak je geen zorgen. Bij sommige vrouwen wordt pas na de geboorte van hun kindje extra klierweefsel aangemaakt. Het is dus goed mogelijk dat dit voor jou later nog komt. De grootte van je borsten zeggen niets over je mogelijkheid om borstvoeding te geven. De grootte van je borsten zeggen iets over de hoeveelheid vetweefsel en niet over de hoeveelheidmelk.

Van colostrum naar moedermelk

De eerste dagen na de bevalling bestaat de volledige borstvoeding uit colostrum. Na 2 tot 4 dagen gaat dit geleidelijk over in rijpe moedermelk. De hoeveelheid en samenstelling van de melk verandert en past zich aan de behoefte van je baby aan. Zo bevat deze steeds meer vet en lactose, wat je kindje nodig heeft om aan te komen en te groeien. Het krachtige colostrum blijft de eerste weken nog wel aanwezig in de moedermelk, maar in kleinere concentraties.

De samenstelling van je borstvoeding blijft zich voortdurend aanpassen aan je baby. Mooi trucje van moeder natuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Consult aanvragen?