Voordelen van borstvoeding

Eén van de grootste beslissingen waarmee je geconfronteerd zal worden wanneer de baby komt, is of je borstvoeding of flesvoeding wilt geven. In dit artikel gaan we in op de voordelen van borstvoeding, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Hechting met je baby

Vanaf de eerste voeding creëer je een duurzame band met je baby, en geef je hem/haar het gevoel van comfort en veiligheid door huid- op -huid contact. Borstvoeding is niet alleen gratis, maar moedermelk is ook nog eens onmiddelijk klaar en altijd op de juiste temperatuur, zonder de noodzaak om flesjes te steriliseren of een verzorgingstas te moeten dragen wanneer je weg gaat. En dan zijn er ook nog de gezondheidsvoordelen voor de baby en moeder.

Het onmiddellijke aanleggen van je baby na de geboorte stimuleert de aanmaak van oxytocine (het “liefdeshormoon”), dat een signaal stuurt naar je borsten om melk vrij te geven aan je baby. Oxytocine stimuleert de baarmoeder om samen te trekken om bloedingen te voorkomen en terug te keren naar de oorspronkelijke grootte. Borstvoeding kan de terugkeer van je menstruatie vertragen (dus ijzer behouden in je lichaam), en de kans verminderen om zwanger te worden gedurende deze tijd. Dit laatste is echter geen waterdichte methode, dus het is het beste om er niet volledig op te vertrouwen.

Gezondheidsvoordelen voor de moeder

 • Een lager risico op eierstokkanker en baarmoederkanker
 • Een lager risico op pre-menopauzale borstkanker
 • Verhoging van de sterkte van de botten, wat resulteert in minder breuken en een verminderd risico op osteoporose op latere leeftijd
 • Een vermindering van het risico op type II diabetes op langere termijn

Studies suggereren ook dat, als gevolg van verhoogde oxytocineniveaus, moeders die borstvoeding geven minder postnatale angst en depressie vertonen dan moeders die flesvoeding geven. Je baby heeft daarnaast minder risico op luchtweginfecties, diarree en buikgriep als hij borstvoeding krijgt. Wetende dat je kindje beschermd wordt tegen infecties via je moedermelk kan je rust geven en stress vermijden. Prolactine, de hormoon die melk produceert, heeft ook een kalmerend effect op de moeder.

Een ander voordeel van borstvoeding voor moeders is dat borstvoeding helpt om vet te mobiliseren en 500 calorieën te verbranden per dag, om de zwangerschapskilo’s sneller kwijt te raken. Een moeder die flesvoeding geeft, zou een uur bergop moeten fietsen om net zoveel calorieën kwijt te raken! In het algemeen verliezen moeders die geen borstvoeding geven minder gewicht. Er is een hypothese die stelt dat het metabolisme van een borstvoedende moeder verandert om de bloedsuikerspiegel te reguleren en dit, samen met efficiënter gewichtsverlies en goede cholesterol, kan leiden tot een verlaagd risico voor hartproblemen bij vrouwen die borstvoeding hebben gegeven.

Voordelen voor de baby

Je moedermelk is het enige voedsel dat speciaal ontworpen is voor je baby. Het kan niet worden nagemaakt, en verandert continu met de groei van de baby zodat het te allen tijde aan zijn/haar behoeften voldoet. Bovendien worden de voedingsstoffen in moedermelk gemakkelijker door het lichaam opgenomen dan poedermelk, en wordt je baby beschermd door de antilichamen die alleen voor hem/haar aangemaakt worden en worden doorgegeven via je melk.

Je baby zal onmiddelijk een gevoel van comfort voelen tijdens het geven van borstvoeding, dus het is belangrijk om je baby zo snel mogelijk aan te leggen na de geboorte. De eerste melk (colostrum) helpt hem om zijn eerste ontlasting meconium af te scheiden (de stoffen die opgenomen werden in de baarmoeder) en zorgen ervoor dat het maagje en de darmen beter beschermd worden tegen bacteriën en virussen.

Als je een familiegeschiedenis van diabetes of allergieën heeft, heeft je baby minder risico om deze te ontwikkelen als hij borstvoeding kreeg. Andere voordelen van een borstgevoede baby zijn dat ze minder waarschijnlijk:

 • geconstipeerd zijn of juist aan diaree lijden, omdat hun ontlasting zachter is,
 • last hebben van winderigheid of teruggeven na de borstvoeding
 • lijden aan urinewegeninfecties
 • lijden aan oorontstekingen
 • opgenomen worden in het ziekenhuis met buikgriep en infecties aan de luchtwegen

Moedermelk bevat vitale stoffen die de ontwikkeling van je baby’s hersenen, retina en het centrale zenuwstelsel, alsook groeifactoren en hormonen helpen.

Voordelen op langere termijn voor je baby

Studies hebben aangetoond dat borstvoedingsvoordelen voor de baby kunnen zijn:

 • minder kans op luchtwegeninfecties tot 7 jaar
 • minder kans op de ontwikkeling van eczeem en astma
 • een lager risico op obesitas en het lijden aan een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes en tandbederf in het latere leven
 • meer kans om hogere scores te bereiken op intelligentietests

Borstvoeding en premature baby’s

Premature baby’s profiteren enorm van moedermelk, want dit zal hun krachten opbouwen en hen beschermen tegen infecties. Als je baby niet in staat is om aan de borst gevoed te worden, kan je je moedermelk (en colostrum) afkolven en aan je baby geven via andere middelen. Als je baby te klein is of in slechte staat is om het onmiddellijk op te nemen, kan je je afgekolfde moedermelk invriezen voor later gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Consult aanvragen?